Borstkanker en de aandacht voor borstkanker is in de afgelopen jaren steeds groter geworden. Bij meer dan 11.000 vrouwen wordt borstkanker geconstateerd op jaarlijkse basis. Erfelijke aanleg bij borstkanker komt hierbij voor een klein deel voor. Bij 5 tot 10% van de borstkanker patiënten is erfelijke aanleg de oorzaak, oftewel een tumor die geërfd is van de biologische ouders. Het erven van borstkanker door ouders komt doordat er een genafwijking aanwezig is. Dit wordt ook wel een genmutatie genoemd, waarbij er een blijvende beschadiging in het DNA aanwezig is.

Het Breast Care Center geeft u aan de hand van het onderzoek en de uitslag hiervan een passend advies over eventuele maatregelen en controles. 

Erfelijkheid bij borstkanker

Naast familiaire tumoren is er ook de kans dat er familiaire borstkanker aanwezig is. In dit geval komt bij 10 tot 15% van de vrouwen met borstkanker, de ziekte veel voor in de familie. Maar het grote verschil met familiaire tumoren is, dat er geen aantoonbare erfelijke oorzaak is vastgesteld. Hierbij is de genafwijking die het defect veroorzaakt nog niet ontdekt. Door vele onderzoeken en testen omtrent borstkanker zijn onderzoeks- en behandelingsperspectieven sterk verbeterd.

Aanwijzingen van familiaire tumoren

Er zijn verschillende mogelijke aanwijzingen waarbij de borstkanker erfelijk is:

  • Borstkanker en eierstokkanker zit in de familie;
  • Voor het 40ste levensjaar borstkanker;
  • Voor het 50ste levensjaar borstkanker
  • Borstkanker in beide borsten, waarbij de eerste keer borstkanker voor het 50ste levensjaar;
  • Een man heeft borstkanker in de familie.

Borstonderzoek bij Breast Care Center Amsterdam

Breast Care Center maakt onderdeel uit van het Women’s Healthcare Center in Amsterdam en is gespecialiseerd in borstproblemen. U kunt bij ons terecht voor onderzoek op het gebied van verschillende soorten borstproblemen, denk aan borstaandoeningen, familiair verhoogd risico, erfelijke aanleg, 2nd opinions en vervolgtrajecten. Mammografie en echografie voeren wij uit op verzoek van uw huisarts. Kiest u ervoor om het echo onderzoek op eigen initiatief te laten uitvoeren, dan valt het onderzoek niet onder de verzekerde zorg.

Het Breast Care Center zorgt voor een hoge kwaliteit aan zorg en begeleid u persoonlijk, zodat uw bezoek meer aangenaam voelt. Onze specialisten vinden het belangrijk dat u geholpen wordt met de juiste aandacht en zorg om de best passende oplossing te vinden voor uw situatie.

Meer informatie over borstproblemen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u een andere vraag? U kunt ons telefonisch bereiken via 020 – 6420229 of vul het contactformulier in op onze website. Onze vrouwenkliniek aan de Van Boshuizenstraat is geopend van ma t/m vr van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00.

​​​​​​