Borstklachten

Borstproblemen komen veel voor bij vrouwen. Veranderingen in de borst kunnen wijzen op een goedaardige aandoening of op kanker. Medisch onderzoek, waaronder medische beeldvorming, kan meer duidelijkheid geven of een verandering goed- of kwaadaardig is.

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Voor het dertigste jaar komt borstkanker zelden voor. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen met borstkanker toe, ongeveer 70% van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt is ouder dan 50 jaar. Circa 5 tot 10% van alle vrouwen met borstkanker heeft de ziekte gekregen door erfelijke aanleg. In deze gevallen wordt borstkanker vaak voor het 50ste levensjaar vastgesteld.  

Heb ik borstkanker?

Het kan zijn dat u iets heeft opgemerkt aan uw borst(en), een familielid die borstkanker heeft of u wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. Het belangrijkste is dat u er naar laat kijken door een arts. Gelukkig is 75% van de knobbeltjes of veranderingen in de borst geen kanker, echter het is verstandig  bij veranderingen verder onderzoek te doen, dit zijn:

  • Knobbeltje in de borst of oksel
  • Vocht uit tepel (tepeluitvloed);
  • Veranderingen in de tepel zoals ingetrokken tepel, roodheid of schilfertjes;
  • Veranderingen in de borst zoals verandering van textuur/vorm of pijn.

Maak dan een afspraak met uw huisarts. Mocht uw huisarts verder onderzoek nodig achten, dan kunt u snel terecht in het Breast Care Center. Een knobbeltje in de borst kan wijzen op borstkanker, maar dat is het lang niet altijd.

Sommige vrouwen ontdekken een knobbeltje bij toeval onder de douche, bij het aankleden of tijdens het vrijen. Andere vrouwen ontdekken een knobbel omdat zij regelmatig zelfonderzoek doen.

Heeft u een knobbel in de borst ontdekt?

Een van de verschijnselen van borstkanker is een knobbeltje in de borst. Zo’n knobbel(tje) in de borst kan wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste (een met vocht gevulde holte) of een bindweefselknobbel. Als u een knobbeltje voelt dat niet snel verdwijnt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Hoe voelt een knobbeltje in de borst aan?

Met een knobbeltje in de borst wordt een verdikking bedoeld die anders is dan de bobbeligheid die je normaal voelt in de borst. Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.

Borstkanker is niet altijd een knobbel

Veranderingen in de borst zelf of op en/of rondom de tepel kunnen ook een teken zijn van borstkanker. Ook een schilferige huid rondom de tepel of wanneer er vocht uit de tepel komt kan dit een aanwijzing zijn voor borstkanker.

Niet ieder knobbeltje in de borst is borstkanker. In 75% van de gevallen is er niets aan de hand. Belangrijk is om uw borsten goed in de gaten te houden, zodat u eventuele veranderingen tijdig opmerkt. Door uw borsten regelmatig te bekijken en controleren, merkt u eventuele veranderingen eerder op.

Alleen specialistisch onderzoek kan uitwijzen of een knobbeltje in de borst goedaardig of kwaadaardig is.

Kijk op de pagina volledig zorgaanbod voor de verschillende behandelmogelijkheden.

​​​​​​