Mammografie

MAMMOGRAFIE

Bij een mammografie maken we met behulp van een zo laag mogelijke dosis röntgenstraling een foto van de borst. Op de foto’s kunnen afwijkingen in het vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zichtbaar worden gemaakt. Dit is nodig om voldoende uitsluitsel te geven over een afwijking die is gezien en/of gevoeld in de borst.

Wij hebben de beschikking over de allernieuwste tomosynthese mammograaf waarbij ook 3D-mammografiebeelden worden vervaardigd. Dit is een waardevolle aanvulling op de gewone mammografie waardoor afwijkingen beter en sneller worden ontdekt.

Voor een goed beoordeelbare foto is het belangrijk dat het borstweefsel enigszins plat wordt gedrukt, dit doet onze ervaren röntgenlaborant voorzichtig en in overleg. U mag zelf aangeven hoeveel druk u kunt verdragen. Er wordt van iedere kant een foto van de borst van boven en van opzij gemaakt.

Het Women’s Healthcare Center is het eerste zbc die de nieuwste “state of the art” Mammograaf van Fuji in gebruik heeft. Vrouwen zullen daardoor minder last ervaren van pijnklachten, een probleem wat veel vrouwen weerhoudt om het mammografie onderzoek te laten doen.

Met een verwijzing van uw huisarts kunt u snel terecht in het Breast Care Center. U wordt eerst gezien door onze radiodiagnostisch laborante die een foto(‘s) van de borst(en) maakt. Hierna ziet u de radioloog om de foto’s met u te bespreken en om aansluitend een echo te maken van de borst(en). De uitslag daarvan, en eventuele vervolgstappen, bespreekt u direct met de radioloog. Na deze onderzoeken is in veel gevallen verder onderzoek niet geïndiceerd. U kan dan na het bezoek aan de radioloog gerustgesteld naar huis.

Soms is het nodig een biopsie of punctie te verrichten om een volledig beeld te krijgen van de bevindingen in de borst. Dat gebeurt meestal direct op onze locatie en wordt uitgevoerd door de radioloog. Na de biopsie is de uitslag hiervan binnen enkele dagen bekend. Eventueel verdere behandeling en het opstellen van een behandelplan gebeurt in samenwerking met het ziekenhuis (Antoni van Leeuwen Ziekenhuis). Een eventuele behandeling plannen wij zo snel als mogelijk in, in overleg met u.

Optimaal patiëntcomfort

 • Lage dosis straling. Met behulp van een zogenaamde low dose pre shot, waardoor straling tot een minimum wordt beperkt voor een optimaal resultaat.
 • Minder gevoelig onderzoek voor de patiënt.Door de fit sweet paddles en een onderzoektijd van onder de 4 seconden. Tevens toegankelijk voor vrouwen met protheses en postoperatieve borsten.
 • Hoogwaardige beeldkwaliteit. De mammograaf heeft de mogelijkheid tot het maken van kwalitatief hoogwaardige 2D en 3D beelden.
 • Snel diagnostiek.Mammografie, eventuele echo geleide biopsie en aanvulling met echografie wordt binnen 1 consult gedaan. Rapportage naar de huisarts gebeurt dezelfde dag.

Voor het onderzoek

Ter voorbereiding op uw polikliniekbezoek kan het helpen dat u over deze vragen nadenkt:

 • Hoe lang is het knobbeltje aanwezig?
 • Op welk moment in uw menstruatiecyclus heeft u het knobbeltje gevoeld?
 • Komt borstkanker in uw familie voor?
 • Is uw borst veranderd in afmeting (grootte of vorm) of kleur?
 • Zijn er veranderingen aan de tepel?
 • Welke medicijnen gebruikt u?
 • Daarnaast is het verstandig uw klachten en vragen van tevoren op te schrijven. Zo vergeet u niets.

Verder is het goed de volgende zaken mee te nemen naar de polikliniek:

 • De verwijzing van uw huisarts of digitale bevestiging ervan
 • het pasje van uw ziektekostenverzekering;
 • een geldig legitimatiebewijs (een geldig paspoort, geldige identiteitskaart, geldig vreemdelingendocument of een geldig rijbewijs);
 • een overzicht van de eventuele medicijnen die u gebruikt;
 • eventuele andere zaken die in de afspraakbrief vermeld staan.

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, talkpoeder of zinkzalf, die kunnen afwijkingen op de foto veroorzaken.

Bijwerkingen en risico’s

Het aandrukken van uw borst(en) in het röntgenapparaat kan gevoelig zijn. Het is daarom verstandig om de afspraak voor dit onderzoek één week ná uw menstruatie te maken. Uw borst(en) is/zijn dan het minst gevoelig waardoor het aandrukken minder pijnlijk is. Omdat bij iedereen de hoeveelheid straling beperkt moet blijven, zorgen onze laboranten en radiologen ervoor dat de foto’s worden gemaakt met behulp van een zo laag mogelijke dosis röntgenstraling.  Dit is mogelijk dankzij de nieuwste  “state of the art” Mammograaf in het Breast Care Center.

Zwangerschap en borstvoeding?

Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u zwanger, of denkt u zwanger te zijn, neem dan vóór het onderzoek contact op met onze radioloog. Soms wordt het onderzoek in overleg met uw behandelend arts uitgesteld. Het klierweefsel in uw borst(en) is gezwollen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is daardoor moeilijker de röntgenafbeeldingen te beoordelen. In dat geval kan de radioloog besluiten een echografie maken.

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt hoeft u hier voor dit onderzoek niet mee te stoppen.

Kosten

Alle onderzoeken worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Specialisten (radiologen)

Mevrouw drs O.Patho , Mevrouw drs M. Weimann

​​​​​​