Borstonderzoek

Borstonderzoek

Borstproblemen komen veel voor bij vrouwen. Veranderingen in de borst kunnen wijzen op een goedaardige aandoening of op kanker. Medisch onderzoek, waaronder medische beeldvorming, kan meer duidelijkheid geven of een verandering goed- of kwaadaardig is.

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Voor het dertigste jaar komt borstkanker zelden voor. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen met borstkanker toe, ongeveer 70% van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt is ouder dan 50 jaar. Circa 5 tot 10% van alle vrouwen met borstkanker heeft de ziekte gekregen door erfelijke aanleg. In deze gevallen wordt borstkanker vaak voor het 50ste levensjaar vastgesteld.

Het is belangrijk om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken wanneer er nog uitstekende mogelijkheden voor behandeling zijn. De perspectieven voor borstkankerpatiënten zijn de laatste jaren sterk verbeterd dankzij het vele onderzoek op dit gebied.

Klachten

Veranderingen waarbij het verstandig is verder onderzoek te doen zijn:

  • Knobbeltje in de borst of oksel;
  • Bloederig vocht uit de tepel (tepeluitvloed);
  • Veranderingen van de tepel zoals ingetrokken tepel, roodheid of schilfertjes;
  • Veranderingen van de borst zoals verandering van textuur/vorm, deukjes in de huid.

Beeldvorming

Voor goede medische zorg speelt beeldvorming een belangrijke rol en bij borstproblematiek is beeldvorming middels mammografie en echografie essentieel.

Voor verdere informatie of het maken van afspraken verwijzen wij u naar onze website.

​​​​​​