De borsten bestaan uit vetweefsel, bindweefsel en melkklieren. Natuurlijk bevinden zich in de borsten ook lymfevaten en bloedvaten. De borsten groeien in de pubertijd, dat is een gevolg van hormonveranderingen die rond die leeftijd plaatsvinden. Ook in latere periodes van het leven kunnen de borsten af en toe veranderen onder invloed van hormonale schommelingen.

Wat als de afmeting van de borsten verandert?

Hoe meer vetweefsel de borst bevat, hoe groter hij is. De borsten staan daarnaast onder invloed van hormonen. Als de hormoonbalans verandert, kunnen er ook veranderingen aan de borsten optreden. Als de afmeting van de borst of beide borsten verandert, hoeft dat dus niet meteen iets ernstigs te betekenen. Het kan zijn dat u bent aangekomen, of dat er hormonaal iets is veranderd. Natuurlijk is het wel van belang dat u probeert na te gaan waar de verandering vandaan kan komen. Borstkanker komt veel voor, dus het is belangrijk de borsten goed te controleren.

Hoe werken de borsten?

Borsten bestaan om uiteindelijk een baby te kunnen voorzien van moedermelk. Daarom reageren borsten op de natuurlijke menstruatiecyclus. Het hormoon progesteron zorgt er na de eisprong voor dat het klierweefsel toeneemt, als voorbereiding op een eventuele zwangerschap. Dit resulteert soms in pijnlijke borsten. Omdat bindweefsel slapper wordt met de jaren, worden borsten naarmate we ouder worden minder stevig. Ook dit kan zorgen dat de borsten optisch veranderen.

Wanneer is het een probleem als borsten veranderen?

Iemand met borstkanker bemerkt vaak een verandering aan een of beide borsten. In het beginstadium is de verandering klein, er wordt bijvoorbeeld een klein knobbeltje gevoeld. In een iets verder stadium kan ook de afmeting van de borst veranderen, of er wordt een grote knobbel gevoeld. Maakt u zich zorgen over een of beide borsten? Raadpleeg dan een specialist.

Wat doet de specialist?

Een huisarts, of bijvoorbeeld een meer specifiek specialist zoals een arts gespecialiseerd in borstkanker onderzoekt de borsten op afwijkingen. Vaak wordt er een mammografie gemaakt, waarop borstkanker vaak aantoonbaar is. De artsen van Breast Care Center Amsterdam zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg. Zij weten niet alleen raad met borstkanker, maar ook met ongewone hormoonschommelingen of andere problemen die vaak bij vrouwen voorkomen. Maakt u zich zorgen over een of beide borsten? Dan bent u van harte welkom. Neem contact met ons op voor meer informatie.

​​​​​​