Borstcontrole in Amsterdam

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Daarom is het goed om uw borsten te (laten) controleren. Hoe eerder de eventuele borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op succesvolle behandeling. Houd in elk geval uw borsten in de gaten en controleer regelmatig op veranderingen. Maakt u zich zorgen, heeft u borstkanker in de familie of heeft u veranderingen opgemerkt? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze verwijst u door naar een specialist, bijvoorbeeld bij Breast Care Center Amsterdam. Daar wordt een uitvoerige mammografie gemaakt.

 

Hoe controleer ik mijn borst(en) goed?

Controleer uw borsten regelmatig op veranderingen. Kies hiervoor om te beginnen het juiste tijdstip. Controleer altijd een week na de menstruatie. Tijdens de menstruatie zijn de borsten gevoelig en komen onschuldige knobbeltjes en verdikkingen vaker voor. Als er na de menstruatie onregelmatigheden of veranderingen worden gevoeld is het vaak beter om de borsten te laten onderzoeken.

 

Het zelfonderzoek kan opgedeeld worden in twee delen: het bekijken en het voelen. Voor het eerste deel gaat u voor de spiegel staan met de armen ontspannen langs het lichaam. Bekijk de borsten en let op de volgende punten:

 

  • Zijn de borsten in grootte veranderd?
  • Is de huid van de borsten veranderd? Rimpels, zwellingen, een kuiltje of verkleuringen?
  • Is de tepel veranderd? Zijn er intrekkingen die er eerst niet waren of is er misschien een afscheiding uit de tepel?

 

Doe hierna de handen achter het hoofd en controleer nog een keer op deze punten.

 

Het tweede deel, voelen, kunt u zowel liggend als zittend of staand uitvoeren. Houd de vingers gestrekt en naast elkaar. Controleer met de rechterhand de linkerborst en met de linkerhand de rechterborst. Maak draaiende bewegingen met de hand. Doe het wel met een lichte druk en niet te ruw. Controleer op deze manier op onregelmatigheden.

 

Controle bij Breast Care Center Amsterdam

Maakt u zich zorgen? Ga dan naar uw huisarts. Indien nodig verwijst de huisarts u naar een specialist. Wordt u verwezen naar Breast Care Center Amsterdam? Dan wordt er een mammografie gemaakt waarmee (een voorstadium van) borstkanker kan worden opgespoord.

 

De specialisten van Breast Care Center Amsterdam behandelen in een prettige en comfortabele omgeving. Onze focus ligt op vrouwenzorg. Wij zijn bekend met de vele problemen die u als vrouw kunt ervaren. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. 
​​​​​​