Borstkanker, ook wel mammacarcinoom genoemd, is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse vrouwen. Voornamelijk komt borstkanker voor bij vrouwen, maar mannen kunnen ook borstkanker krijgen.

Anatomie borst van een man

Bij de geboorte zijn de borsten van mannen en vrouwen gelijk qua opbouw. Bij vrouwen ontwikkeld de borst verder gedurende en na de puberteit onder invloed van het vrouwelijke hormoon. Melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel groeien tot een volgroeide borst. Het hormoon oestrogeen zorgt er vooral voor dat deze ontwikkeling plaatsvindt. Bij mannen vindt deze groei niet plaats, waardoor een volwassen man zijn borst er vergelijkbaar uit ziet als dat van een meisje of jongen die nog niet in de puberteit zit.

Symptomen borstkanker bij mannen

Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering. De knobbel is een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel dat hieromheen zit. Het knobbeltje doet meestal geen pijn. In de meeste gevallen bevindt de tumor bij mannen in zich in de tepel, omdat daar het meeste borstweefsel zich bevindt. Maar op alle plaatsen in de borst kan borstkanker bij mannen ontstaan.

Klachten die ook kunnen wijzen op borstkanker:

  • Deukjes of kuiltjes in de huid
  • Een wondje van de huid dat niet geneest
  • De borst voelt warm aan of is rood
  • Een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er uit als een sinaasappelschil
  • Afscheiding uit de tepel (zoals bruin of bloederig vocht)
  • Verandering van de tepel of tepelhof (zoals intrekking, zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt)

Cijfers borstkanker bij mannen

1 op de 150 borstkankerpatiënten is man. In de leeftijdsklasse 60-84 jaar is borstkanker het meest voorkomend. Bij vrouwen is dit relatief jonger, namelijk 50-70 jaar. Borstkanker bij jonge mannen komt niet veel voor.

Hebt u vragen?

Wanneer u iets opgemerkt heeft aan uw borst(en) is het van groot belang dat u zich hiernaar laat kijken. Maak een afspraak met uw huisarts. Het kan zijn dat uw huisarts u doorverwijst, dan kunt u terecht in het Breast Care Center. U kunt ook online een afspraak maken met een van onze specialisten.

​​​​​​