Borstkanker in de familie

Het is schrikken als een of meerdere familieleden borstkanker hebben gehad, eraan zijn overleden of het recent hebben ontdekt. Tegelijkertijd vragen veel vrouwen zich in dit geval af of zij ook een verhoogde kans op borstkanker hebben. Gelukkig heeft borstkanker in de meeste gevallen geen erfelijke oorzaak. Als er in de familie bij enkele vrouwen borstkanker voorkomt, hoeft dat dus niet te betekenen dat er sprake is van erfelijkheid. Slechts in 5 tot 10% van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker is er sprake van erfelijke aanleg.

 

Wanneer is er sprake van erfelijkheid?

Toch kent een aantal borstkankergevallen wel degelijk een erfelijke oorzaak. Dit is bijvoorbeeld regelmatig het geval bij borstkanker op jonge leeftijd, dat wil zeggen onder de 40 jaar. Of wanneer meerdere vrouwen in de familie borstkanker kregen, waarbij minimaal een van deze vrouwen nog jong was. Ook als borstkanker in beide borsten wordt gevonden is de kans aanwezig dat de kanker erfelijk is. Tenslotte heeft ook borstkanker bij mannen of borstkanker die niet gevoelig is voor hormonen vaak een erfelijke oorzaak.

 

Soorten erfelijke borstkanker

Soms ontstaat borstkanker door een afwijking in het erfelijk materiaal. In dit geval heb je dus een verhoogde kans op de ontwikkeling van borstkanker. In de meeste erfelijke gevallen van borstkanker is het BRCA1-gen of het BECA2-gen aanwezig. Dit gen zorgt voor een sterk verhoogde kans op borstkanker, maar ook eierstokkanker.

 

Daarnaast hebben mensen met de ziekte van Cowden of het Li-Fraumeni syndroom een verhoogde kans op het ontwikkelen van borstkanker. Niet alle erfelijke factoren voor het ontwikkelen van borstkanker zijn bekend. Soms worden er geen afwijkingen gevonden in erfelijk materiaal, maar komt borstkanker bij dusdanig veel vrouwen in de familie voor dat er toch een link wordt gelegd met erfelijkheid.

 

Zorgen om borstkanker

Borstkanker is in de meeste gevallen niet erfelijk. Toch is het vaak zo dat vrouwen zich zorgen gaan maken, wanneer familieleden aan borstkanker lijden. Het kan in dit geval geen kwaad eens met uw huisarts te praten. Als u in aanmerking komt voor een erfelijkheidsonderzoek, worden er vervolgstappen genomen. De huisarts kan inschatten welk risico u loopt en u eventueel doorverwijzen naar een specialist. Breastcare Center Amsterdam is zo’n specialist. Wij zijn gespecialiseerd in aandoeningen aan de borsten. Heeft u advies nodig? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag.
​​​​​​