Een veelgebruikt onderzoek om afwijkingen van organen en weefsels in beeld te brengen is de echo. Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een onderzoek met behulp van geluidsgolven welke onhoorbaar, gevoelloos en onschadelijk zijn. De borst en oksel worden door de radioloog bekeken en tijdens het onderzoek zal al direct duidelijk worden welke bevindingen de arts heeft geconstateerd.

Extra informatie over de aard van de verschillende weefsels in de borst wordt duidelijk via echoscopie. Het is veelal direct te onderscheiden of er cysten en andere afwijkingen zijn. Bij echografie zijn afwijkingen beter zichtbaar op het echobeeld als het weefsel dicht is. Dit in tegenstelling tot bij mammografie, waar het moeilijker te beoordelen is.

Hoe gaat echografie in zijn werking?

Voor het onderzoek krijgt u een verwijsbrief van de huisarts mee. Hierin staat informatie over het onderzoek en dient meegenomen te worden wanneer het onderzoek plaatsvindt. Neem naast de verwijsbrief ook uw ziektekostenpasje, een geldig legitimatiebewijs, een medicijnenoverzicht en eventuele andere zaken die in de brief staan vermeld mee. Het kan ook voorkomen dat uw huisarts aangeeft dat u nuchter moet zijn voor het onderzoek.

Wanneer het onderzoek plaatsvindt zal een medewerker u begeleiden naar de ruimte. Hier krijgt u een korte uitleg. Voor de echografie dient u een deel van uw lichaam te ontkleden waarna U plaats neemt op de onderzoeksbank. Voor een beter contact met de huid brengt de arts een kleine hoeveelheid gel aan op uw borst. De 2D transducer wordt vervolgens op uw borst geplaatst waarbij de borst vanuit verschillende hoeken wordt gescreend.

Na het onderzoek wordt het gel van uw lichaam geveegd. Het kan voorkomen dat uw huid nog plakkerig is, dit zal vanzelf opdrogen. De arts zal direct de resultaten van het onderzoek met u delen. Bij afwijkingen zal er verdere onderzoek plaatsvinden, bijvoorbeeld een mammografie of een punctie. Het Breast Care Center zal hen uiterste best doen om de onderzoeken tijdens één bezoek te laten plaatsvinden.

Zorgkostenvergoeding

Het ligt aan uw verzekeraar wat wel of niet vergoed wordt. Bespreek dit door met een behandelend medisch specialist. In vele gevallen is dit uw huisarts.

Wilt u meer weten over de echografie?

Heeft u nog meer vragen of andere vragen die u graag wilt stellen? Neem gerust contact op met Het Breast Care Center. Wij staan graag tot uw dienst. U kunt ons telefonisch bereiken van ma t/m vr 09.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 via 020 6420229. Ook kunt u per mail contact opnemen info@whcamsterdam.nl. Het is ook mogelijk om online contact op te nemen via ons contactformulier.

​​​​​​