Een verandering aan de tepel


Het kan voorkomen dat uw borst of tepel er plotseling anders uitziet of anders aanvoelt dan u gewend bent. In dit artikel leest u welke veranderingen kunnen optreden bij een vrouw en wat hier de oorzaken van kunnen zijn.


Welke veranderingen aan de tepel zijn mogelijk?
De meeste veranderingen zijn onschuldig en soms van tijdelijke aard. Maar soms komen de veranderingen door borstkanker, houd uw borsten dus altijd goed in de gaten. In dit artikel richten wij ons op eventuele veranderingen die specifiek aan de tepel optreden. U kunt de volgende veranderingen in/op de tepel zien of voelen:

  • Een zwelling
  • Vocht of bloed uit een tepel
  • Een knobbeltje
  • Een slecht genezend wondje
  • Roodheid of schilfering
  • Intrekking van een tepel


Een zwelling
De borsten kunnen opzwellen als de hoeveelheid vrouwelijk hormoon, oftewel oestrogeen, in uw bloed verandert. Denk hierbij aan de menstruatie, een zwangerschap of door medicijnen die oestrogeen bevatten, zoals de anticonceptiepil. Opgezwollen borsten kunnen pijnlijk zijn. Zwelling en gevoeligheid die voor de menstruatie plaatsvindt noemen we mastopathie. Als een zwelling in de borst pijn doet en gloeit, wijst dit op een ontsteking.

Pijn die na de menstruatie aanblijft, wijst heel soms op een kwaadaardige afwijking. Het is dus altijd verstandig om even de huisarts te raadplegen. Als pijn echter het enige verschijnsel is, hoeft u zich niet direct veel zorgen te maken.
Bij vrouwen van 50 jaar of ouder is een zwelling in de borst altijd een reden voor verder onderzoek.


Vocht uit de tepel
Voor de overgang hoeft u zich niet ongerust te maken om wit of helder vocht dat uit uw tepel komt. Dit vocht kan ontstaan door hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of tijdens een zwangerschap. Ook bij massage van de borst kan er vocht uit de tepel komen.

Bent u in de overgang en komt er wit of helder vocht uit uw tepel? Laat dan uw huisarts even kijken. Bruin vocht, pus of bloed uit de tepel komt meestal door een ontsteking. Bij een ontsteking gloeit de borsthuid op de plek waar de ontsteking zit. Er is een kans dat bloed of bruin vocht uit de tepel ontstaat door borstkanker. Laat uw huisarts er daarom altijd naar kijken, ook als u nog niet in de overgang bent.

Knobbeltje
Onregelmatigheden ontstaan in uw borsten door vele melkkliertjes met bindweefsel eromheen. Een knobbeltje voelt anders dan de onregelmatigheden die u normaal voelt. Een knobbeltje is een stuggere of hardere verdikking dan de rest van uw borst. Deze verdikking is rond en onregelmatig. De knobbel doet meestal geen pijn. Een knobbel die aanvoelt als een knikker kan een goedaardige cyste zijn. Een cyste is een holte met vocht. Dit komt vooral voor bij jonge vrouwen. Hoe een cyste ontstaat is onbekend.

Soms wordt een knobbel veroorzaakt door kanker. Bij vrouwen boven de 50 jaar is deze kans groter. Heeft u een knobbel is uw borst? Raadpleeg dan uw huisarts.


Verandering van de huid of tepel
Een wondje dat niet goed geneest, is soms kwaadaardig. Een ingetrokken tepel kan door kanker worden veroorzaakt. Schilfering of eczeem van de tepel kan soms door kanker ontstaan. Heeft u een van deze symptomen? Bezoek dan uw huisarts.


Afspraak maken in Amsterdam
Breastcare Center Amsterdam is specialist in vrouwenzorg. Wij behandelen onder andere vrouwen met klachten aan een of beide borsten. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag 09.00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00. Via het contactformulier op de website kunt u ook een afspraak maken, een afspraak wijzigen of informatie opvragen.

​​​​​​