Knobbeltje in borst of oksel

Een knobbeltje in de borst is in het grootste deel van de gevallen onschuldig. Toch is het altijd noodzakelijk om de hulp van een specialist in te roepen wanneer u plotseling een knobbeltje voelt of andere veranderingen aan de borsten opmerkt. Borstkanker komt immers vaak voor en hoewel knobbeltjes meestal onschuldig zijn, is er altijd kans dat zich borstkanker heeft ontwikkeld.

 

Een knobbeltje in borst: wat kan het zijn?

Voelt u een knobbeltje in de borst? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het knobbeltje een onschuldige cyste of een bind- en vetweefselknobbel. De bosten bestaan immers voor een groot deel uit weefsel. Cystes ontstaan waarschijnlijk door hormoonschommelingen en komen en gaan. Het is eigenlijk een kleine vochtophoping, die in grootte en hardheid kan verschillen. Al deze vormen van knobbeltjes zijn onschuldig. Toch is het lastig om ze zelf te onderscheiden van niet goedaardige knobbeltjes. Merkt u veranderingen op? Laat u dan altijd controleren door een specialist.

 

Ook de oksel controleren op knobbeltjes

In de oksels bevinden zich lymfeklieren. Deze klieren kunnen wat onregelmatig aanvoelen, dat is niet erg. Toch kan zich ook hier een kwaadaardig knobbeltje ontwikkelen. De klieren en het weefsel in de oksels hangen nauw samen met het borstweefstel. Een afwijking in de oksel zou dus ook kunnen duiden op borstkanker. Het is zaak om zowel de borsten als de oksels regelmatig te controleren.

 

Kans op borstkanker

Het is niet met zekerheid te zeggen wat de grootste veroorzaker van borstkanker is. Veel mensen denken dat erfelijkheid een grote rol speelt, maar dat is in slechts vijf tot tien procent van de gevallen aan de orde. De kans op borstkanker is groter wanneer vrouwen langer te maken hebben met de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. De volgende groepen vrouwen hebben daarom een grotere kans om borstkanker te ontwikkelen:

 

  • Vrouwen die op jonge leeftijd begonnen te menstrueren, vooral als de overgang pas laat is ingetreden.
  • Vrouwen die geen of weinig zwangerschappen doormaken.
  • Vrouwen die laat aan kinderen beginnen, dus na het 35e levensjaar.
  • Vrouwen die DES-moeder zijn.
  • Vrouwen die hormonen gebruiken tegen overgangsklachten.
  • Vrouwen die geen borstvoeding geven.
  • Vrouwen die last van overgewicht hebben.

 

Geruststelling 

Als er een knobbeltje voelbaar is, maken veel vrouwen zich hier zorgen over. Alleen al om die reden is het verstandig om het knobbeltje te laten controleren door de huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar een specialist. Breastcare Center Amsterdam is gespecialiseerd in aandoeningen aan de borsten. Vrouwen met klachten aan de borsten of een vermoeden van borstkanker zijn welkom bij onze ervaren behandelaars. Heeft u vragen over borstkanker of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.
​​​​​​