Zelfonderzoek: Een Gids voor Borstgezondheid en Vroege Detectie

Regelmatig zelfonderzoek van de borsten is een essentiële gewoonte voor vrouwen van alle leeftijden. Het stelt vrouwen in staat om veranderingen in hun borsten op te merken en tijdig medische hulp te zoeken indien nodig. In dit artikel zullen we bespreken waarom zelfonderzoek belangrijk is, hoe je het kunt doen en wanneer je een professionele controle moet overwegen. Bij Breast Care Center geloven we sterk in het bevorderen van borstgezondheid door bewustwording en vroege detectie van afwijkingen.

 

Waarom is zelfonderzoek belangrijk?

Regelmatig zelfonderzoek van de borsten is belangrijk omdat het vrouwen in staat stelt om veranderingen in hun borsten op te merken. Dit kunnen bijvoorbeeld knobbeltjes, verhardingen, zwellingen, veranderingen in grootte of vorm, tepeluitvloed of huidveranderingen zijn. Vroege detectie van dergelijke veranderingen vergroot de kans op een succesvolle behandeling van borstaandoeningen, waaronder borstkanker. Door je borsten regelmatig te onderzoeken, kun je vertrouwd raken met hun normale uiterlijk en consistentie, waardoor het gemakkelijker wordt om afwijkingen op te merken.

 

Hoe doe je zelfonderzoek?

Zelfonderzoek van de borsten kan het beste worden gedaan in een comfortabele en ontspannen omgeving. Sta voor een spiegel met je armen ontspannen langs je zij en let op eventuele visuele veranderingen, zoals veranderingen in de huidtextuur, tepelveranderingen of asymmetrie. Voer vervolgens een tastend onderzoek uit door met je vingertoppen in ronddraaiende bewegingen zachtjes je borsten en het gebied eromheen te onderzoeken. Voel voor knobbeltjes, verdikkingen of andere afwijkingen. Het is belangrijk om beide borsten, inclusief de oksels, te onderzoeken. Als je iets ongewoons opmerkt, raak dan niet in paniek, maar raadpleeg een zorgverlener voor verder onderzoek.

  1. Sta voor een spiegel

Ga voor een spiegel staan met je armen ontspannen langs je zij. Let op eventuele visuele veranderingen in de borsten, zoals veranderingen in grootte, vorm, huidtextuur, tepelveranderingen of asymmetrie. Kijk ook naar eventuele veranderingen in het gebied rond de borsten, zoals zwellingen of huiduitslag.

  1. Onderzoek de borsten visueel

Hef je armen op en let op eventuele veranderingen in de vorm of contouren van je borsten. Let op knobbels, deuken, kuiltjes of andere ongewone veranderingen. Observeer ook de tepels en let op eventuele veranderingen in hun vorm, richting, kleur of afscheiding.

  1. Voel je borsten

Ga liggen en plaats een kussen of een opgerolde handdoek onder je rechterschouder. Dit helpt om het gebied van de borst dat je gaat onderzoeken te verhogen. Gebruik je rechterhand om je rechterborst te onderzoeken en gebruik de pads van je middelste drie vingers van je linkerhand om de borst te voelen.

  1. Onderzoek in cirkelvormige bewegingen

Begin bij de buitenste rand van de borst en maak zachte, cirkelvormige bewegingen met lichte druk. Werk geleidelijk naar binnen toe, in richting van de tepel. Onderzoek de hele borst, inclusief het gebied onder de oksel.

  1. Onderzoek verticaal

Sta op en onderzoek je borst in verticale richting. Begin bij het sleutelbeen en werk langzaam naar beneden tot aan de onderkant van de borst. Herhaal deze beweging meerdere keren en zorg ervoor dat je alle weefsels van de borst bedekt.

  1. Herhaal de stappen voor de andere borst

Herhaal dezelfde stappen voor de andere borst.

  1. Raadpleeg een zorgverlener bij zorgen of afwijkingen

Als je tijdens het zelfonderzoek knobbels, verdikkingen, veranderingen in grootte of andere afwijkingen opmerkt, raak dan niet in paniek. Neem contact op met een zorgverlener voor een professionele beoordeling en verder onderzoek. Een zorgverlener kan een klinisch borstonderzoek uitvoeren en indien nodig aanvullende screenings of tests aanbevelen, zoals een mammografie.

 

Professionele controle

Naast regelmatig zelfonderzoek is het ook essentieel om regelmatig een professionele borstcontrole te ondergaan. Je zorgverlener kan een klinisch borstonderzoek uitvoeren en indien nodig aanvullende screenings of tests aanbevelen, zoals een mammografie. Deze professionele controles vormen een belangrijke aanvulling op zelfonderzoek en dragen bij aan een uitgebreide borstgezondheid.

 

Neem contact op 

Samen zetten we ons in voor jouw borstgezondheid en welzijn. Bij Breast Care Center begrijpen we het belang van vroege detectie en zorg voor borstaandoeningen. Of je nu behoefte hebt aan een routinecontrole, ondersteuning bij zelfonderzoek of gespecialiseerde screenings, ons ervaren team staat voor je klaar.
Borstzorg begint bij jou. Neem vandaag nog de eerste stap naar een gezonde toekomst.

Zelfonderzoek: Een Gids voor Borstgezondheid en Vroege Detectie
​​​​​​