Tomosynthese

Een tomosynthese is eigenlijk een gedetailleerde uitbreiding van de alom bekende mammografie. Met behulp van een tomosynthese wordt een 3D afdruk van de borst gemaakt, welke bestaat uit losse lagen. Elke laag wordt door de radioloog apart bekeken. Borstkanker kan hiermee nog vroegtijdiger worden opgespoord.

 

De voordelen van een tomosynthese

Een tomosynthese biedt gedetailleerdere informatie dan een mammografie, maar de behandelwijze is ongeveer gelijk. Ook bij de tomosynthese wordt de borst tussen twee platen gelegd, waarna de scans worden gemaakt. Dit duurt niet veel langer dan bij een mammografie. De kans dat borstkanker onontdekt blijft door weefseloverlapping is bij de tomosynthese kleiner dan bij een mammografie. Dat komt door het 3D beeld dat ontstaat.

 

Een gewone mammografie geeft een 2D beeld van de borst. Ook is beter aan te geven hoe groot de afwijking is en waar de afwijking precies zit. Vaak wordt een tomosynthese gepland wanneer de mammografie wel een afwijking laat zien, maar niet precies duidelijk is wat de afwijking is, waar deze zich bevindt en hoe groot de plek is. De tomosynthese biedt dan aanvullende, belangrijke informatie.

 

Tomosynthese in Amsterdam

Breast Care Center Amsterdam (gevestigd in Amsterdam Buitenveldert) is specialist in borstonderzoek en de behandeling van aandoeningen aan de borsten. Wij werken met geavanceerde technieken en ook voor een tomosynthese kunt u bij onze specialisten terecht.

 

Heeft u vragen over borstonderzoek, borstkanker of een tomosynthese? Neem dan vooral contact met ons op.
​​​​​​